06-23860612 anouk@newlife4you.nl

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten

Ziektebeelden waarbij het immuunsysteem op eigen weefsel onaangepast reageert, noemen we auto-immuunziekten. Klachten presenteren zich vaak in spieren, gewrichten, huid en interne organen, zoals nieren, hart, longen en bloedvaten. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn o.a.: Schildklierklachten, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Lupus, Reumatoïde Artritis, Multiple Sclerose, Diabetes en Sarcoïdose.

Auto-immuunziekten zijn ziekten van de afweer (het afweersysteem). Ons afweersysteem heeft de taak ons te beschermen tegen ontstekingen (infecties). Oorzaken van infecties zijn bijvoorbeeld bacteriën of een virus. De kenmerken verschillen per persoon en per ziekte.

Bij een auto-immuunziekte werkt het afweersysteem niet goed. Dan vallen de cellen niet alleen schadelijke invloeden (van buitenaf) aan, maar ook de gezonde, eigen cellen van het lichaam.

 

Hierdoor kan er schade aan weefsels en organen ontstaan. Welke klachten en kenmerken iemand krijgt bij een auto-immuunziekte hangt af van het soort cellen dat door het afweersysteem wordt aangevallen. 

Het afweersysteem bestaat uit veel verschillende soorten cellen die in ons hele lichaam zitten. Normaal beschermen deze cellen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals infecties, maar spelen bijvoorbeeld ook een rol in de bestrijding van kankercellen.

Uit studies blijkt dat slechts 25% van de ziektebeelden waarbij auto-immuniteit een rol speelt, wordt bepaald door erfelijke factoren. Omgevingsfactoren bepalen voor meer dan 75% het ontstaan van auto-immuniteit. Belangrijke omgevingsfactoren zijn voeding, darmflora, stress, toxines en infecties.

Hormonale klachten, PMS, menopauze

Hormonen sturen onder meer de stofwisseling, de groei en het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij bijna alle fysieke klachten, ziekten, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen. Hormonen bepalen ook hoe veel energie je verbruikt en zijn daarnaast van invloed op jouw humeur, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of vlak voordat je ongesteld moet worden. Verder bepalen hormonen of er spiermassa of vet opgebouwd wordt. Zo kan het stresshormoon cortisol er voor zorgen dat je extra vet op je buik opslaat. Bij de meeste mensen raken hormonen uit balans door slechte eetgewoontes, stress of een verkeerde beweeggewoontes.

Wist je dat hormonen veranderingen in jouw hele lichaam kunnen veroorzaken? Ze zijn van invloed op jouw interne functies, mentale scherpte, uiterlijk en emotionele stabiliteit. Het is dus belangrijk dat jouw hormonen in balans zijn. Heb jij last van onverklaarbare gewichtstoename, depressie, stemmingswisselingen, een slecht slaappatroon, vermoeidheid of stress? Dan is de kans groot dat jouw hormonen uit balans zijn!

Allergieën of voedselintolerantie

Van allergie is sprake wanneer het lichaam reageert op stoffen die het niet kan verdragen. Die stoffen, zoals bijvoorbeeld stuifmeel van bomen of stofmijten, worden omgevingsantigenen of allergenen genoemd en zijn gewoonlijk niet schadelijk. Maar het immuunsysteem van een allergiepatiënt beschouwt die allergenen wel als schadelijk.

Er zijn allerlei allergieën, zoals huid- en voedselallergieën. De vele verschillende allergische reacties kunnen variëren van huiduitslag tot overgeven en diarree.

Hoofdpijn of migraine

Migraine is een veel voorkomende vorm van ernstige hoofdpijn op basis van een hersenziekte. Het heeft daardoor een sterk negatieve invloed op het leven van mensen die er aan lijden. Iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval en de meeste kunnen dan niet naar behoren functioneren. Bij vrouwen komt het drie keer zoveel voor dan bij mannen. Het staat voor hen op de tweede plaats van meest invaliderende ziektes ter wereld. Als je migraine hebt, moet je ermee naar de huisarts. Een migraineaanval is erg pijnlijk en komt altijd ongelegen. Als de aanvallen regelmatig voorkomen heeft dat invloed op de werkprestaties en leidt dat ook tot problemen met het onderhouden van sociale contacten.

Overgewicht

Overgewicht is een syndroom waarbij er sprake is van teveel vetweefsel in het lichaam. Overgewicht ontstaat als je lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is voor de maximale energiebehoefte. De noodzakelijke hoeveelheid energie wordt namelijk uit de voedingstoffen gehaald en verbrand en het overschot slaat je lichaam op als reservevoorraad in de vorm van vet.

Overgewicht en obesitas behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Het is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten. In 2017 kwam overgewicht voor bij 48 procent van de mannen en vrouwen in Nederland. Het aantal mensen met overgewicht in Nederland blijft toenemen. 

Overzicht klachten

Hieronder zijn veel voorkomende klachten weergegeven, deze klachten zijn vaak goed behandelbaar en te verhelpen met orthomoleculaire therapie.

New Life 4 You

New Life 4 You is gespecialiseerd in een zeer persoonlijke & klantgerichte aanpak en heeft als doel om jou te helpen bij het bereiken van een klachtvrij, natuurlijk gezond en fit leven.

Ready for
a ‘new life’?

Neem contact op via ons contactformulier of:

Bel ons op

06-23860612

Stuur ons een mail

anouk@newlife4you.nl

8 + 13 =